De Week van het schrijven: 10 schrijftips voor beginners

Van 5 tot en met 13 september is het de Week van het Schrijven. Sinds 2007 is deze week dé opening van het schrijfjaar. Overal in het land worden (gratis) schrijfactiviteiten georganiseerd. Maar niet iedereen heeft tijd om naar deze activiteiten toe te gaan. Heb je toch zin om te schrijven? Maar heb je geen idee hoe je dat moet doen? In dit artikel geef ik 10 tips voor beginnende schrijvers.

Je hebt het idee al tijden in je hoofd: je wilt een boek schrijven, maar je weet niet hoe je moet beginnen. Je hebt al een paar keer met een kladblok op schoot gezeten, of met je vingers boven het toetsenbord van je laptop gezweefd. Maar het lukt niet. Waar moet je beginnen?

De Week van het Schrijven

Sinds 2007 openen tijdens de Week van het Schrijven in het hele land schrijfscholen en cursusinstituten hun deuren voor mensen met schrijfambities. Daarnaast worden er lezingen en festivals georganiseerd. Veel van deze activiteiten zijn gratis! Zeker voor de beginnende schrijver zitten hier heel wat interessante activiteiten tussen. Kijk voor meer informatie op schrijvenonline.org.

Ik heb geen tijd voor een schrijfcursus. Wat nu?

Misschien heb je geen tijd of zin om aan een cursus deel te nemen. Dat is geen ramp! Want ook zonder cursussen kun je jezelf het mooie ambacht van het schrijven eigen maken. (Ik deed het ook zonder cursussen. En het schijnt dat ik boeken kan schrijven 😉 ).

10 schrijftips voor de beginnende schrijver

Ik pretendeer zeker niet dat ik alles over schrijven weet. Ik doe veel op gevoel. Toch weet ik er wel het een en ander van en kan ik – zeker beginnende schrijvers – een aantal tips geven om van start te gaan. Hou je vast! Hier komen mijn 10 schrijftips:

  1. Om te schrijven moet je (houden van) lezen. Lees! Leer! Verslind stapels boeken en kijk ordinair af: hoe zet deze schrijver personages neer, hoe bouwt deze schrijver spanningsbogen op? Ga naar schrijvenonline.org en maak een gratis account aan. Lees de leerzame discussies op het forum en leer van andere (beginnende) schrijvers.
  2. Begint het al te kriebelen? Schaf dan voor jezelf een paar goede schrijfboeken aan uit de schrijfbiliotheek van schrijvenonline.org of leen ze bij de bibliotheek. Bij schrijven komt (stiekem) veel techniek kijken. En waarom zou je het wiel zelf uitvinden? Als je voor de eerste keer een appeltaart bakt, gebruik je toch ook een recept?
  3. Nu je wat over schrijven weet: begin niet meteen met een heel boek! Geloof me, die fout heb ik ook gemaakt. (Een drie jaar durende worsteling). Mijn tip: begin met een kort verhaal, want dat bevat alle elementen die een roman ook bevat!
  4. Oeps. Writer’s Block! Waar moet je over schrijven? Begin met een klein element: wat vind je interessant? Of begin met een personage: over wie zou je willen schrijven? De meeste inspiratie haal je uit het dagelijks leven. Je zult zien dat je hoofd al gauw overloopt van de ideeën.
  5. Het is 2015. Gebruik de toverdoos Google. Voor je research, maar ook voor uitdrukkingen, gezegdes, spreekwoorden en synoniemen. (Synoniemen.net is de uitvinding van de eeuw!).
  6. Je bent aan het schrijven. Maar jeetje: hoe geef je nou ‘vulling’ aan je verhaal? Hoe kun je dingen net zo mooi opschrijven als ‘echte’ schrijvers dat doen? Kijk om je heen. Proef. Voel. Sluit je ogen eens als het hard waait en luister. Snuif de geur van pas gemaaid gras goed op. Luister aandachtig naar de stem van je buurman. Kijk naar de gezichtsuitdrukking van een vriendin als ze ergens verdrietig om is. En probeer dit te vangen in woorden.
  7. Het is zover: je hebt wat geschreven. Laat het niet meteen door anderen lezen! Wees niet te blij en zeker niet meteen trots op jezelf. Probeer kritisch te zijn. Lees wat je geschreven hebt. Redigeer je eigen tekst, verbeter jezelf. De beste tip die ik daarbij kan geven: lees hardop. Dan hoor je het best of een zin ‘loopt’ of niet.
  8. Je hebt het uiterste uit jezelf gehaald en bent ervan overtuigd dat wat je geschreven hebt ‘best aardig is.’ Nu is het tijd voor de volgende stap: zoek proeflezers. Maar let op! Voor kritische feedback moet je nooit je werk laten controleren door vrienden of familie. Het maakt niet uit wat je doet: zij vinden toch wel dat je het fantastisch doet. Zoek iemand die niet bang is om kritiek te geven.
  9. Realiseer je dat schrijven een ambacht is. Oefening baart kunst en blijf volhouden. Schrijven kun je leren, het maakt niet uit hoe oud je bent!

Over Saskia Maaskant

Ik ben een Nederlandse jeugdboekenauteur. In 2021 vier ik mijn tienjarig jubileum! Ik debuteerde in 2011 met de roman 'De Verteller van Beorga'. Mijn tweede roman 'Kieuw' werd genomineerd voor diverse prijzen in Nederland en Vlaanderen en won de Accolade voor het 'Beste Jeugdboek' (Zeeuwse Boekenprijs). 'Dromer' - mijn derde roman - won 'De Kleine Cervantes 2018'. Zomer 2020 verscheen mijn historische roman 'Meerminnen verdrinken niet'. Over een stormramp, een mosselvissersdorp en een meisje. Het boek werd bijzonder goed ontvangen. Het werd o.a. getipt door de Jonge Jury en door Martine Letterie 'De parel van 2020' genoemd in de eindejaarsaflevering van de GVP (de Grote Vriendelijke Podcast). Al in oktober 2020 kwam de herdruk.