Kieuw: intrigerend boek met bijzondere beelden (De Boekensalon / NBD Biblion)

Intrigerend boek met bijzondere beelden en prachtig uitgegeven met illustraties in een schitterende ‘goudvis’-okergele kleur die de sprookjesachtige sfeer van het verhaal naar een hoger niveau tillen. (De Boekensalon / NBD Biblion)

Filia woont met haar oma in een groot en donker huis. Na het overlijden van haar moeder mocht Filia van haar oma niet meer naar buiten. Net als een goudvis die in zijn vissenkom gehouden wordt. Boodschappen worden geleverd, oma geeft haar les. Dan sterft oma als Filia 18 is. Nu is ze alleen, zonder diploma’s, zonder geld en zonder kennis van de buitenwereld. De wereld overspoelt haar als een golf. Eerst is er de postbode die haar een brief van oma overhandigt waardoor ze het dagboek van haar oma ontdekt. Dan is er het meisje Kers die haar de wereld insleurt en zegt dat vrienden geen geheimen mogen hebben voor elkaar. Dit sprankelende poëtische verhaal bestaat uit twee parallelle verhalen die met elkaar verweven zijn; het verhaal van Filia die de wereld ontdekt en het verhaal van oma, die een bijzondere magische liefde heeft gekend. De schrijfster debuteerde met ‘De verteller van Beorga’*. Het is een intrigerend boek met bijzondere beelden en prachtig uitgegeven met illustraties in een schitterende ‘goudvis’-okergele kleur die de sprookjesachtige sfeer van het verhaal naar een hoger niveau tillen. Vanaf ca. 15 jaar.

november 2013
Copyright (c) De Boekensalon/ NBD Biblion, Anja van Geert

Over Saskia Maaskant

Ik ben een Nederlandse jeugdboekenauteur. In 2021 vier ik mijn tienjarig jubileum! Ik debuteerde in 2011 met de roman 'De Verteller van Beorga'. Mijn tweede roman 'Kieuw' werd genomineerd voor diverse prijzen in Nederland en Vlaanderen en won de Accolade voor het 'Beste Jeugdboek' (Zeeuwse Boekenprijs). 'Dromer' - mijn derde roman - won 'De Kleine Cervantes 2018'. Zomer 2020 verscheen mijn historische roman 'Meerminnen verdrinken niet'. Over een stormramp, een mosselvissersdorp en een meisje. Het boek werd bijzonder goed ontvangen. Het werd o.a. getipt door de Jonge Jury en door Martine Letterie 'De parel van 2020' genoemd in de eindejaarsaflevering van de GVP (de Grote Vriendelijke Podcast). Al in oktober 2020 kwam de herdruk.