Ik geef inmiddels al ruim twee maanden wekelijks schrijftips. (Behalve vorige week, toen gaf ik lezingen voor leesbevorderingsproject Stap op de Rode Loper in Amsterdam). Ik realiseer me dat de meeste tips misschien wel gericht zijn op de meer ervaren schrijver. Deze week geef ik tien schrijftips voor beginners. Ik hoop de aspirant schrijver hiermee op weg te helpen.
Moet ik een schrijfcursus volgen?
10 schrijftips voor de beginnende schrijver
1. Lees boeken
2. Lees schrijfboeken
3. Begin met een kortverhaal
4. Haal inspiratie uit het dagelijkse leven
5. Gebruik Google
6. Kijk, proef en voel
7. Schrijf (ook) op papier
8. Lees hardop
9. Zoek proeflezers (geen vrienden of familie)
10. Oefening baart kunst
Meer schrijftips?
Moet ik een schrijfcursus volgen?
Ze ploppen momenteel als paddenstoelen uit de grond: schrijfcursussen. Ze worden je in de schoot geworpen op Instagram, Facebook en LinkedIn. Ik kan mezelf helemaal voorstellen dat je daardoor twijfelt: ‘Moet ik een schrijfcursus volgen?’ Misschien heb je wel helemaal geen tijd of zin om aan een cursus deel te nemen. En is dat precies wat jouw schrijfambitie momenteel remt. Neem van mij aan: ook zonder cursussen kun je jezelf het mooie ambacht van het schrijven eigen maken. (Ik deed het ook zonder cursussen. En het schijnt dat ik boeken kan schrijven ;).
10 schrijftips voor de beginnende schrijver
Ik pretendeer zeker niet dat ik alles over schrijven weet. Ik doe veel op gevoel. Toch weet ik er wel het een en ander van en kan ik je een aantal tips geven om van start te gaan. Hou je vast! Hier komen mijn 10 schrijftips voor beginners:
1. Lees boeken
Om te schrijven moet je (houden van) lezen. Lees! Leer! Verslind stapels boeken en kijk ordinair af: hoe zet deze schrijver personages neer, hoe bouwt deze schrijver spanningsbogen op? Ga naar schrijvenonline.org en maak een gratis account aan. Lees de leerzame discussies op het forum en leer van andere (beginnende) schrijvers. (Je kunt natuurlijk ook mijn schrijftips lezen. Misschien wat moeilijk in het begin, maar zeker – door alle voorbeelden die ik geef uit de praktijk – heel leerzaam).
2. Lees schrijfboeken
Begint het al te kriebelen? Schaf dan voor jezelf een paar goede schrijfboeken aan uit de schrijfbiliotheek van schrijvenonline.org of leen ze bij de bibliotheek. Bij schrijven komt (stiekem) veel techniek kijken. Waarom zou je het wiel zelf uitvinden? Als je voor de eerste keer een appeltaart bakt, gebruik je toch ook een recept?
3. Begin met een kortverhaal
Nu je wat over schrijven weet: begin niet meteen met een heel boek. Geloof me, die fout heb ik ook gemaakt. (Een drie jaar durende worsteling). Mijn tip: begin met een kortverhaal, want dat bevat alle elementen die een roman ook bevat!
4. Haal inspiratie uit het dagelijkse leven
Oeps. Writer’s Block! Waar moet je over schrijven? Begin met een klein element: wat vind je interessant? Of begin met een personage: over wie zou je willen schrijven? De meeste inspiratie haal je uit het dagelijkse leven. Je zult zien dat je hoofd al gauw overloopt van de ideeën.
5. Gebruik Google
Gebruik toverdoos Google. Voor je research, maar ook voor uitdrukkingen, gezegdes, spreekwoorden en synoniemen. (Synoniemen.net is de uitvinding van de eeuw).
6. Kijk, proef en voel
Je bent aan het schrijven. Maar hoe geef je nou ‘vulling’ aan je verhaal? Hoe kun je dingen net zo mooi opschrijven als ‘echte’ schrijvers dat doen? Kijk om je heen. Proef. Voel. Sluit je ogen eens als het hard waait en luister. Snuif de geur van pas gemaaid gras goed op. Luister aandachtig naar de stem van je buurman. Kijk naar de gezichtsuitdrukking van een vriendin als ze ergens verdrietig om is. En probeer dit te vangen in woorden.
7. Schrijf (ook) op papier
Het kan helpen eerst te beginnen op papier in plaats van in een leeg Worddocument op de computer. Koop een mooi notitieboekje, liefst op A5 of A6 formaat (die bladzijden zijn eerder vol). Neem het mee de tuin in, het bos of het strand. Schrijf er losse ideeën in op. Flarden. Stukken van een gesprek of een verhaallijn. Soms hele zinnen. Het maakt allemaal niet uit. Wees niet te kritisch op wat je opschrijft. Je kunt alles later op de computer aan elkaar plakken, bewerken en herschrijven. Het boekje en je pen zal je helpen ongedwongen je schrijfsels te laten stromen.
8. Lees hardop
Het is zover: je hebt wat geschreven. Laat het niet meteen door anderen lezen. Probeer eerst kritisch op jezelf te zijn. Lees wat je geschreven hebt. Redigeer je eigen tekst, verbeter jezelf. De beste tip die ik daarbij kan geven: lees hardop. Dan hoor je het best of een zin ‘loopt’ of niet. (Wil je hierbij een stapje verder gaan? Lees dan mijn schrijftip Herschrijf tot je er muziek in hoort).
9. Zoek proeflezers (geen vrienden of familie)
Je hebt het uiterste uit jezelf gehaald en bent ervan overtuigd dat wat je geschreven hebt ‘best aardig is.’ Nu is het tijd voor de volgende stap: zoek proeflezers. Maar let op! Voor kritische feedback laat je jouw werk liefst niet beoordelen door vrienden of familie. Zij vinden toch wel dat je het fantastisch doet. Nee, jouw moeder of partner vertelt je niet eerlijk wat ze nou écht van jouw schrijfsels vinden. Zoek iemand die niet bang is om kritiek te geven. Liefst iemand met verstand van (opbouw van) boeken of schrijven.
10. Oefening baart kunst
Realiseer je bij elke fase van het schrijven dat schrijven een ambacht is. Oefening baart kunst. Blijf volhouden! Schrijven kun je leren, het maakt niet uit hoe oud je bent.
Meer schrijftips?
Ben je eenmaal lekker aan het schrijven en wil je er meer uithalen, dan kun je nog veel meer schrijftips vinden op mijn website. Veel schrijfplezier!