Een plezier om te lezen en te bekijken (Zeeland Geboekt)

Foto van auteur

By Saskia Maaskant

“Een plezier om te lezen en te bekijken, kortom.” (Zeeland Geboekt)

Young adult… Ik begon met lichte tegenzin aan het boek. Leeftijdswijzer: 16 jaar, dat zag ik achterop het boek staan. Hoe kun je nou schrijven voor – in dit geval – een jonge, bijna volwassen doelgroep? Gelukkig kunnen we met Saskia Maaskant en haar nieuwste boek Kieuw alle young adult-gedoe vergeten. Saskia schrijft alsof haar leven ervan afhangt. Ik stond niet te trappelen om haar te gaan lezen, maar ik ben om: na twee bladzijden wilde ik alleen maar meer.
In het interview met Ali Pankow in de PZC heeft Saskia Maaskant het over de ‘onderhuidse sprankel’ die ze op papier wil krijgen. Ik vind dat ze daarin volledig is geslaagd. Ik voel, ik lees, ik ervaar een ‘sprankel’ als het verhaal van de eenzame Filia zich op de bladzijden voor me ontvouwt. Nee, u moet het zelf lezen, over dat door haar oma gevangen gehouden meisje, over haar plotseling opduikende flapuitvriendin Kers, over het dagboek van de overleden oma waarin ze vertelt over haar zonderlinge schoolgenoot en vriend Kay. Ja, neem van mij aan: het verhaal sprankelt.

In het colofon lees ik dat Bart Luijten de vormgeving heeft gedaan. Hij verdient een dikke pluim. De geelbruinig goudachtig getinte illustraties aan het begin van elk hoofdstuk, die verwijzen naar Jules Verne’s ’20.000 mijlen onder zee’, passen helemaal in de beetje onderwaterzeeïge sfeer van het boek. Gecombineerd met de stukken tekst uit het dagboek van Omafelie, die een gouden lettertje kregen, hebben we een stemmig geheel in handen.

Een plezier om te lezen en te bekijken, kortom.

1 oktober 2013
Copyright (c) Jan van Damme
Bron: zeelandboeken.pzc.wegenerwordpress.nl