Recensies Meerminnen verdrinken niet

Recensies Meerminnen verdrinken niet

Foto van auteur

By Saskia Maaskant

Je kunt alle recensies & reviews die bij mij bekend zijn over mijn historische roman ‘Meerminnen verdrinken niet’ in dit artikel lezen. Ik zal het telkens bijwerken wanneer er weer een ‘meerminnetje’ opduikt.

Geweldige ontvangst
Scores op Hebban en Goodreads
Recensies & reviews

Geweldige ontvangst

Meerminnen verdrinken niet werd geweldig ontvangen na verschijning. Ik zet de hoogtepunten even voor je op een rijtje:

Scores op Hebban en Goodreads

Goodreads is een communitysite / app voor boeken. Je kunt er een account aanmaken waarin je vastlegt welke boeken je wilt lezen en hebt gelezen. Die laatste kun je een waardering geven (tot vijf sterren) en eventueel kun je een recensie schrijven. Op Goodreads scoort Meerminnen verdrinken niet 4,5 ster / 5 sterren.

Hebban is de Nederlandse ‘variant’ van Goodreads. Op Hebban scoort Meerminnen verdrinken niet ook 4,5 ster / 5 sterren. Het boek stond in 2020 zeker 6 maanden lang in de top 1000 ranklijst en twee weken lang in de top 10 jeugdboeken.

Recensies & reviews

Lees hieronder alle recensies & reviews van recensenten, boekenblogs en bookstagrammers. Ben ik een recensie of review vergeten te noemen? Laat het me gerust weten en ik vul het overzicht aan!

Saskia Maaskant schreef een bijzonder originele jeugdroman over een gevoelig meisje in het Bruinisse van 1911. De jury is vol lof over hoe de schrijfster het vissersdorp waar zij geboren is in al zijn facetten tot leven brengt in zintuiglijke zinnen, een schoolvoorbeeld van show, don’t tell.

Jury van de Archeon Thea Beckmanprijs bij de uitreiking op 18 september 2021

Eigenlijk vindt de jury het wel vreemd dat ze nooit over deze storm hebben geleerd op school, en daarom is het heel erg goed dat dit boek er is. Bovendien vond de jury dat de schrijfster erg goed en sfeervol kan schrijven.

Jury van de Jonge Beckmanprijs 2021 bij de uitreiking op 18 september 2021

‘Maaskant is erin geslaagd om een spannend historisch jeugdboek te schrijven in een vlotte, vaak beeldende taal. (…) Een boek dat zeker alle aandacht van de jury van de Thea Beckman-prijs (voor historische kinderboeken) verdient.

Toin Duijx in het Friesch Dagblad op 17 augustus 2020.

“‘Meerminnen verdrinken niet’ is een oester waar een flinke parel in blijkt te zitten. Een stukje Nederland dat grotendeels verdwenen is, komt op nuchter sentimentele wijze weer tot leven. (…) Het roept bij mij ook de sfeer van Maarten ‘t Hart op. Kortom, een zeer bijzonder jeugdboek dat veel gelezen mag worden.”

Rubén Rodriguez da Silva (specialist van Libris.nl). Tip van de maand maart 2021.

Dit was boek 90 van 2020 voor mij en een van de beste. Meerminnen verdrinken niet is een prachtige momentopname van een dorp vele jaren terug. Het voelt alsof de tijd in dit boek heeft stilgestaan. 
(…) Op Saskia Maaskants website is de leus “Wees gewaarschuwd! Ik ben lang van stof, ik schrijf hele boeken vol.” te vinden. Combineer dat met historische fictie en ik heb een nieuwe favoriete schrijver gevonden.

Books & Macchiatos

“Maaskant schrijft bloemrijk en sfeervol en weet hoe ze personages neer moet zetten. De hoofdstuktitels zijn bijzonder, er is veel aan vormgeving gedaan en er staat een uitgebreide en interessante woordenlijst bij.

Jaap Friso, Jaapleest

Door de bijzondere sfeer die de auteur schept, waant de lezer zich in een andere wereld. Zeker de moeite waard om te lezen.

Pluizuit.be

Saskia Maaskant heeft een hele fijne schrijfstijl. Het is erg vlot, toegankelijk voor jongeren en vooral beeldend. Het mosselvissersdorp en de stormramp komen tot leven! Saskia Maaskant neemt je moeiteloos mee terug in de tijd, naar het jaar 1911. 

Magic of Books

Maaskant weet in Meerminnen verdrinken niet een sfeer te scheppen die je meteen meevoert. Maaskant weet het op zo’n manier te vertellen dat je je als lezer daadwerkelijk in het Zeeland van 1911 bevindt, de kleine illustraties bij elk hoofdstuk dragen hier aan bij. 

Boekiewoogie

De ramp van 1911, geschiedenis verpakt in een jeugdroman” ‘Een verhaal dat je mee terugneemt naar 1911 en je laat voelen hoe het was om wees te worden, nieuwe familie en vrienden te krijgen en heel hard te moeten werken. Geschiedenis, vriendschap, verdriet en saamhorigheid komen samen in dit Meerminnen verdrinken niet. Een must read voor iedereen die van geschiedenis houdt verpakt in een mooi verhaal met waargebeurde feiten.

Caroline Kuiper, mustreadsornot

Het is bijzonder om een kijkje te kunnen nemen in het leven van Zeeuwen zo’n honderd jaar geleden en om te zien hoe anders het leven in die tijd was. Bovendien weet de schrijfster de gebeurtenissen zeer beeldend en treffend te vertellen, waardoor het verhaal echt tot leven komt.

Boekenbijlage.nl

Van de cover tot de laatste zin, alles aan dit verhaal is mooi en krachtig. De ramp van 1911 mag dan de vergeten ramp worden genoemd, na het lezen van dit boek zal het voor altijd in het geheugen van de lezer gegrift staan.

Nienkes Kinderboekenblog

Het verhaal is zeer beeldend beschreven en je ziet het dan ook allemaal als een film voorbij komen. De personages komen ook heel goed over en je voelt als lezer met velen een band.

The New Royalty World blog