Meteen naar de inhoud

Reeks schrijftips wegens tienjarig auteursjubileum

Schrijftips

De komende tijd geef ik een reeks schrijftips cadeau vanwege mijn tienjarig auteursjubileum. Dat is toch reden voor een feestje? Schrijven is een prachtig ambacht en ik kan niets leukers verzinnen dan mijn liefde hiervoor te delen met jou!

Lancering reeks schrijftips
Een goede schrijftip is persoonlijk
Tien jaar publicerend auteur
Praktische tips
Eerste tip: je moet van schrijven houden
Telkens een schrijftip

Reeks schrijftips

Ooit, toen ik met schrijven begon, zocht ik heel het internet af naar schrijftips. Ik was geen type voor een schrijfcursus: ik ben een autodidact. Oefenen, oefenen, vallen, oefenen, opstaan. Ik deed (en doe nog steeds) veel op gevoel. En met succes: mijn debuut De Verteller van Beorga werd meteen genomineerd voor een prijs. Ben jij ook zo’n type schrijver die graag zelf op onderzoek uitgaat? Dat treft! Ik lanceer een reeks schrijftips op mijn website de komende tijd. (En in dit artikel geef ik je mijn ultieme tip alvast – voor een deel – cadeau).

Een goede schrijftip is persoonlijk

Misschien denk je nu wel: schrijftips kan ik overal vinden. Ja, dat ben ik met je eens. Tips voor beter te leren schrijven zijn ‘all over the internet’. Maar, zoals een bevriende auteur onlangs tegen mij zei: ‘Schrijftips zijn net als recepten. Ze zijn in de basis misschien hetzelfde, maar ze zijn allemaal net een beetje anders.’ Toen dacht ik: ‘Ja, dat is helemaal waar! Het ene recept spreekt je aan en daar tover je een heerlijk maal mee op tafel, en het andere (in wezen hetzelfde) totaal niet.’ Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Mijn tips zijn persoonlijk. Helemaal Saskia Maaskant, 100% gebaseerd op eigen schrijfervaring. Ruim zeventien jaar, om precies te zijn.

Ik heb ruim 17 jaar schrijfervaring

Tien jaar publicerend auteur

Dit jaar is een jubileumjaar voor mij: ik ben tien jaar publicerend auteur. Maar ik schrijf natuurlijk al veel langer. Er ging jarenlange oefening aan mijn eerste gedrukte boek vooraf. De laatste tijd merk ik steeds vaker dat mensen ‘aan mijn lippen hangen’ als ik over het schrijven an sich praat. Als ik zijdelings een tip geef willen ze méér weten. En als ik vertel over de totstandkoming van mijn laatste boek, dan merk ik dat ze (met plezier) luisteren. Dat is een aparte gewaarwording. Het geeft een nieuwe dimensie aan het schrijver zijn.  En die tips, die geef ik met liefde.

Praktische tips

Mijn tips zullen vooral praktisch zijn. Ze kunnen algemeen zijn, dieper ingaan op schrijftechniek of -stijl óf op spelling en grammatica. In de afgelopen twaalf jaar heb ik heel wat tips voor mezelf genoteerd van onder andere:

  • mensen uit het vak;
  • mijn verschillende redacteurs;
  • (proef)lezers en
  • mijn schrijfgroep.
Schrijftip

Eerste tip: je moet van schrijven houden

Sinds ik schrijver ben is een van de meest gemaakte opmerkingen tijdens gesprekken: ‘Ik zou ook wel eens een boek willen schrijven.’ Daarna volgt een zucht of stilte. Want: hoe schrijf je een boek? Wat komt erbij kijken? Soms volgt nog een uitleg over het waarom. ‘Het lijkt me zo leuk.’ Of: ‘Ik heb nogal wat meegemaakt.’

Zulke opmerkingen roepen altijd sterke gevoelens bij mij op, want schrijven doe je niet zomaar. En het schrijven van een boek al helemaal niet.

Schrijven is geen modeding. Niet iets wat iedereen kan. Maar wel iets wat je kunt leren. Het leerproces is prachtig en heerlijk, dat garandeer ik je.

Áls je echt van schrijven houdt.

Ja, je leest het goed: je moet van schrijven houden om goed te kunnen schrijven. Je moet van taal houden en van het componeren van zinnen. Ik zal hier in mijn eerste artikel van de reeks schrijftips nog wat dieper op ingaan. Want:

  • het willen schrijven van een boek en
  • het houden van schrijven

zien veel mensen als twee aparte dingen.

Hoe gek dat ook klinkt.

Telkens een schrijftip

Ik zal regelmatig een schrijftip op mijn website knallen de komende tijd. Misschien wel dé ultieme tip voor jou. Of een tip die jou (eindelijk) op weg helpt of je misschien wel ‘het licht’ laat zien. Ik hoop jou in ieder geval te gaan helpen bij het schrijven (van je kortverhaal of boek). 

Tot snel bij misschien wel de gekste tip die je ooit kreeg: ‘Je moet van schrijven houden.’

Liefs,

Saskia

1 reactie op “Reeks schrijftips wegens tienjarig auteursjubileum”

  1. Pingback: Je moet van schrijven houden - Saskia Maaskant

Reacties zijn gesloten.

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten