Herdruk Meerminnen verdrinken niet

Tweede druk voor Meerminnen verdrinken niet

Foto van auteur

By Saskia Maaskant

Deze kan van mijn bucket-list! Na een overweldigend goede ontvangst sinds de lancering van begin juli, komt er een tweede druk voor Meerminnen verdrinken niet.

Succesvolle online presentatie

In mei schreef ik nog een heel verdrietige blog: door de eerste Corona-lockdown was de publicatie van ‘Meerminnen verdrinken niet’ uitgesteld. Maar ik besloot van de nood een deugd te maken en deed er álles aan om juist in deze moeilijke tijd iets unieks te doen. Allereerst gaf ik een online boekpresentatie. De online boekpresentatie viel in goede aarde en is tot dusver al meer dan 400 keer bekeken (Deze wordt, tot mijn grote verbazing, nog dagelijks achteraf bekeken op mijn youtube kanaal).


Prachtige reportage van omroep Zeeland en PZC

Omroep Zeeland vond het interessant dat ik een online boekpresentatie gaf. Daar wilden zij graag bij zijn. Ze maakten er een mooie reportage van.

Videoreportage Omroep Zeeland

Bij de PZC roken ze een mooi video-item: want ‘Meerminnen verdrinken niet’ gaat per slot van rekening over een vergeten storm. Veel plekken bestaan nog in Bruinisse en ik wist daar natuurlijk veel over te vertellen.

Videoreportage van de PCZ

Goede recensies en getipt in de Volkskrant

Al vrij snel na de verschijning kreeg ‘Meerminnen verdrinken niet’ goede recensies op verschillende platforms. Boekblogs Pluizuit.be, Boekiewoogie, mustreadsornot en The New Royalty bookblog prezen het boek aan.

Maaskant weet in Meerminnen verdrinken niet een sfeer te scheppen die je meteen meevoert. Maaskant weet het op zo’n manier te vertellen dat je je als lezer daadwerkelijk in het Zeeland van 1911 bevindt, de kleine illustraties bij elk hoofdstuk dragen hier aan bij. 

Boekiewoogie.nl

Toonaangevende bookstagrammers zoals @booksandmacchiatos, @mesliveresetmoi en @ine_leest plaatsten met veel plezier hun mening én waanzinnig mooie foto’s op Instagram.

Dit boek barst van de liefde. Liefde voor dit kleine dorp, de schepen, de zee. En dat uitte zich allemaal in dit boek, een liefdesbrief aan Bruinisse.

Booksandmacchiatos.com

Maar ook de door de wol geverfde kenners, zoals Toin Duijx, in het Friesch Dagblad.

Dit boek verdient zeker alle aandacht van de jury van de Thea Beckman-prijs

Toin Duijx, Friesch Dagblad

Pjotr van Lenteren tipte het boek voor de Kinderboekenweek, dat dit jaar het thema ‘En toen?’ had (historische verhalen). NBD Biblion kwam met een schitterende recensie, waardoor het boek goed werd ingekocht door de bibliotheken in Nederland. Ook doet het boek het lekker in de Hebban ranklijst. Het staat regelmatig in de top 1000. In de maand oktober stond het zelfs twee weken lang in deze toplijst, op een hoge positie (tussen 200 en 300). Als klap op de vuurpijl was ‘Meerminnen verdrinken niet’ tip van de Jonge Jury!

© Marcella, booksandmacchiatos.com

Tentoonstelling voor Meerminnen

Maar dat was nog niet alles. Anthoni Fierloos, eigenaar van boekwinkels het Paard van Troje en de Koperen Tuin in Goes was zó enthousiast over Meerminnen, dat hij graag een tentoonstelling bij het boek wilde. Op National Bookstoreday mochten zus Vicky (die het boek illustreerde) en ik lezingen geven in de Koperen Tuin. Er werden zeefdrukken op A3-formaat van haar illustratie gemaakt. We verkochten stapels boeken en zeefdrukken. Ook lieten we nog unieke ansichtkaarten bij het boek maken.

Tentoonstelling ‘Meerminnen verdrinken niet’ bij boekhandel ‘De Koperen tuin’ in Goes, Zeeland.

Succesvol blog meerminnenverdrinkenniet.nl

Medio juni lanceerde ik het gelijknamige blog meerminnenverdrinkennniet.nl bij het boek. Minstens een keer per week deel ik hier heerlijk leesvoer: een lekkere versnapering voor lui-op-de-bank of gewoon een tussendoortje op het werk. Ik geef je tongstrelende en hilarische zoute en zoete (Zeeuwse) recepten, vertel je meer over mosseldorp Bruinisse Toen & Nu en geef je uitgaanstips. Ik laat je kennismaken met interessante Zeeuwen en hun binding met dat land in zee en laat je vooral genieten van Zeeland. Ook zul je hier regelmatig leuke achtergrondverhalen over ‘Meerminnen verdrinken niet’ vinden. Ik raak maar niet uitgepraat over dat boek ;).

Meerminnenverdrinkenniet.nl doet het heel goed en ontvangt, naar verwachting, nog in oktober haar 5.500e bezoeker!

Blog meerminnenverdrinkenniet.nl
Het blog meerminnenverdrinkenniet.nl

Audiotour Brusea en lespakket voor middelbare scholen

‘Meerminnen verdrinken niet’ maakte van mij een stuiterballetje. Het boek leent zich nu eenmaal uitzonderlijk goed voor verschillende activiteiten. Zo bedacht en ontwikkelde ik een unieke audiotour: “Beleef de vergeten Stormramp van 1911 in ’t Vissersuusje en het Visserijmuseum van Brusea, het museum in Bruinisse”.

Ook werd er een keigoed, leuk, interactief en vooral leerzaam lespakket bij ‘Meerminnen verdrinken niet’ ontwikkeld door een leerkracht Nederlands. Je kunt hier meer informatie vinden over het lespakket en deze gratis downloaden.


En toen… een herdruk

Het zat er al een tijdje aan te komen: de Meerminnetjes zwommen in rap tempo het Centraal Boekhuis uit. Na een grote bestelling van de Nederlandse bibliotheken slonk de voorraad in één keer in tot 34 stuks. Dat was overweldigend weinig, krap vier maanden na de verschijning. Er moest een herdruk komen en wel zo snel mogelijk! Vanaf 27 oktober is de tweede druk van ‘Meerminnen verdrinken niet’ beschikbaar. Dat is mooi op tijd, met het stormachtige leesweer dat op komst is (en ook misschien wel een tweede Corona lockdown 🙁 ). En dan komt er nog de week van het Zeeuwse boek. Sinterklaas. Kerst. Er komen heel wat ‘excuus’ momentjes aan om het boek voor jezelf óf een ander aan te schaffen.

Wil jij ‘Meerminnen verdrinken niet’ vanuit je luie stoel bestellen? Dat kan via de shop!

Herdruk Meerminnen verdrinken niet
Foto van de dag na de vergeten Stormramp van 1911.
Gemeentearchief Schouwen-Duiveland, Beeldbank Schouwen-Duiveland, nr B-0358